Vakavasti ja vallattomasti - Jaana Paju jaanapaju.puheenvuoro.uusisuomi.fi/

Kaikki blogit puheenaiheesta Vakava ja hauska

Osittain luova ja aineistopohjainen sietokilpailu 03.03.2018

Siitä kun tämän sietokilpailun kilpailumestari kirjoitti ylioppilaaksi on jo aikaa 37 vuotta. Äidinkielen koe on kuulemma muuttunut jo aikoja sitten; enää ei kirjoiteta kahta ainetta. Ehkäpä sietokilpailunkin pitää muuttaa joskus luonnettaan ja toteutustapaansa. Tällä kertaa on mukana aineistoa muutamaan kysymykseen. Pitää kuitenkin muistaa että edelleenkin pyritään etsimään tietoa siedon avulla.

Eilisen Sietokilpailun vastausten arvioinitia.

Sietokilpailu-kysymykset olivat tällä kertaa kovin vaikeita ja melkein kaikissa todellisen ja faktan välinen raja on tietyllä tavalla enemmän kuin veteen piirretty viiva. Ne jotka rohkenivat vastata ansaitsevat kunniamaininnan sietokilpailujen jo kohta kymmenvuotisessa historiassa. Ja tässä puhutaan nimenomaan allekirjoittaneen julkaisemista sietokilpailuiat Uuden Suomen tarjoamalla julkaisualustalla.

Lämminhenkinen Sietokilpailu tasavallan presidentin vaalin aatto-iltana.

Tänäinen on sietokilpailu liittyy huomiseen tasavallan presidentin vaaliin ja sen ensimmäiseen kierrokseen ja tietenkin koko presidentti-instituutioon. Taas koittanut oikea hetki tehdä valtavirrasta poikkeavia tulkintoja, etsiä tietoa siedon avulla. Tosin mukan on hieman faktisuuttakin.

Muistamme sen, että sietokilpailussa ei välttämättä ole ns. ”oikeita vastauksia.” Liitetään tähän nyt Sääntö-Suomen jalojen periaatteiden vuoksi sietokilpailun  yleismaailmallinen perustelu. Niin, sietokilpailun tarkoitus on myös lisätä suvaitsevaisuutta:

Sietokilpailu Kalendis Aprlibus MMXVII

On jälleen sietokilpailun aika ja siihen oivallisista oivallisin päivä on huhtikuun ensimmäinen. Todellakin koitti taas oikea hetki tehdä valtavirrasta poikkeavia tulkintoja, etsiä tietoa siedon avulla. Sietokilpailussa ei välttämättä ole oikeita vastauksia. Tänään toki tänään sietokilpailu on enemmän faktinen kuin koskaan; neljään kysymykseen voidaan antaa todellakin faktinen vastaus.  Liitetään tähän nyt Sääntö-Suomen jalojen periaatteiden vuoksi sietokilpailun  yleismaailmallinen perustelu. Niin, sietokilpailun tarkoitus on myös lisätä suvaitsevaisuutta:

Kuudestilaukeava sietokilpailu jokerilla ante diem IV Nonas Martias

Noniin hyvät ystävät mailla ja mannuilla!

On aika sietokilpailun. On aika tehdä valtavirrasta poikkeavia tulkintoja. Osa kysymyksistä on "kierrätettyjä" eli ne ovat jossain muodossa esiintyneet aiemminkin.

I Vihreä, turvonnut ja seurustelee läskin kanssa? Kuka/mikä se on…

II Kuka ei kuulu joukkoon: a) Virolainen; b) Karjalainen; c) Venäläinen

III) Kuka ei kuulu joukkoon: a) Elvis Presley; b) Keijo Rosberg; c) Mikko Hirvonen

Suhtautumalla elämäämme vakavammin voimme saavuttaa enemmän

Elämämme on nykyään varsin monipuolista. Uravalintoja miettiessä meitä ei sido enää se mitä vanhempamme tekivät työkseen. Voimme käytännössä olla mitä vain ja milloin vain. Jopa uran tai alan vaihtajia ei katsota enää pahalla silmällä - meillä on nykyään oikeus toteuttaa itseämme. Mutta tässä valinnan ja varavalinnan maailmassa piilee vaara.

Trumpahtavan sietokilpailun likiarvoja.

Eilinen sietokilpailu lisäsi monessa määrin myös tietoa. Tässä lyhyt yhteenveto. Kiitos kaikille siedättäjille. Ehkä palaamme asiaan vielä tänä vuonna uudelleen.

 

I   Mikä puuttuu joukosta:  avoliito, kimppakyyti, ___________________

Mikä tahansa annettu vastaus. Joka ei tyydy niihin voi yhtyä Pertti Jotuni-vainaan toteamukseen: ”Maailmassa on paljon asioita joita tiede ei pysty selittämään”.


II   Mikä on ns. pekonirauhoittaja?

Pyhäinpäivänillan sietokilpailun likiarvoja.

Vastauksia eli sietoja tuli ihan kiitettäväksi. kysymyksistä I ja III olivat sellaisia joihin saattoi antaa
melkeinpä faktisen ratkaisun. Vaatii perustellun tulkinnan kumpaan kysymykseen voi antaa lähinnä toden vastauksen.

I I Mikä seuraavista ei kuulu joukkoon:
a) alusvaate;
b) blazer;
c) t-paita

Pyhäinpäivänillan sietokilpailu MMXVI-vuonna

Meni vähän myöhään, mutta joskus sieto on tiukalla. Tervetuloa miettimään valtavirrasta poikkeavia tulkintoja. Sietokilpailuun on harvoin oikeita vastauksia, vain likiarvoja. Tällä kertaa liikutaan rajamailla, mutta yhteen kysymykseen voidaan vastata lähes "faktisesti."
 

I Mikä seuraavista ei kuulu joukkoon:
a) alusvaate;
b) blazer;
c) t-paita

II Mitä tapahtuu kun sateenkaari liittyy naimakaareen?

III Mikä seuraavista elokuvista ei kuulu joukkoon?

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä