Vakavasti ja vallattomasti - Jaana Paju jaanapaju.puheenvuoro.uusisuomi.fi/

Kaikki blogit puheenaiheesta Menestyminen

No-ne-somalit

2000-luvun alkupuolella olin liikenteessä Turun keskustassa yöelämän ollessa vauhdikkaimmillaan. Kello oli jotain puoli kolmen jälkeen aamulla. Näin kahden suomalaismiehen tappelevan jostain, mikä baari-illan jälkeen on Suomessa ihan tavallista käytöstä nakkikioskin lähettyvillä.

Menestymisen ja innovatiivisuuden pohja rakennetaan jo lapsuudessa

Lapset ja nuoret ovat tulevaisuutemme. Sanonta on jokseenkin kulutettu ja jopa kliseinen, mutta yhä useammassa tilanteessa tämä todellisuus tuntuu painuvan muiden arvojen alle. Se miten yhteiskuntamme tulevaisuudessa tulee voimaan korreloi tulevaisuuden suomalaisten tekijöiden osaamisen ja asenteiden kanssa. Yhtälailla kunnat ja sen asukkaat voivat vaikuttaa suuressa määrin siihen miltä tulevaisuutemme näyttää. Tästä syystä minä lähdin ehdolle Vantaan kunnallisvaaleihin.

Mistä suomalainen saa kaipaamaansa kannustusta?

Helsingin Sanomat uutisoi vuoden viimeisenä päivänä "Suomalaiset kaipaavat kannustusta". Tutkimus kertoi tätä mieltä olevan 84% eli valtaosan vastaajista. Vastaajien joukosta erottui silti kaksi ryhmää, jotka pitävät menestymiseen kannustamista vielä muita ryhmiä tärkeämpänä: yrittäjät ja kokoomuksen kannattajat. Ihan mukavaa kuulua näihin molempiin, jotka haluavat kateuden sijaan enemmän kannustamista. Sitä tämä maa todellakin tarvitsee. Sikäli tutkimus kertoo mielenkiintoista dataa, että suuri osa koko väestöstä kaipaa kannustusta. Niin metsä vastaa, kuin siihen huudetaan.

Vähättelyn kulttuuri ja väärin menestyminen

Saara Aallon menestyminen kaupallisessa brittiläisessä formaattilaulukilpailussa on herättänyt monenlaisia reaktioita sosiaalisessa mediassa. Tai pääasiassa kahdenlaisia. On tykätty, tai sitten vähätelty. Olen lukenut kommentteja tyyliin: "karaokekisassa lauletaan", "jäi taas toiseksi", "enää pitäisi tietää kuka on Saara Aalto" ja tuskin olen edes raapaissut pintaa.

Johtajan synnyttävä uudelleen – milleniaalit tulivat!

Kun uusi massasukupolvi ”milleniaalit” (syntyneet 1980-1999) täyttää työpaikkoja, on organisaatioiden johtamiskäytäntöjen muututtava.

Kyse ei ole mistään nopeasti ohimenevästä trendistä, vaan fundamentaalisesta  johtamiseen liittyvästä asiasta. Kyse on työn ja vapaa-ajan roolien muutoksesta, jonka juuret ulottuvat kaikille organisaation tasoille. Avokonttoreilla, säkkituoleilla tai biljardipöydillä asiaa ei ratkaista, sillä ne eivät ole muutoksen konkreettisia työkaluja, vaan seurauksia muutoksesta.

Kumpi susi voittaa?

Vanha tarina kahdesta sudesta on opettavainen. Tarina menee kutakuinkin näin:

Eräänä iltana vanha intiaanipäällikkö kertoi lapsenlapselleen sodasta, joka on meissä jokaisessa. Hän sanoi: ”Lapseni, meidän jokaisen sisällä on kaksi sutta, jotka käyvät jatkuvaa sotaa. Toinen susista on paha. Se edustaa vihaa, kateutta, surua, katumusta, ahneutta, itsekkyyttä, mustasukkaisuutta, itsesääliä, pahaa mieltä ja valheita. Toinen susi on taas hyvä. Se edustaa iloa, intoa, rauhaa, rakkautta, toivoa, nöyryyttä, empatiaa, totuutta ja myötätuntoa.”

Menestyjät ovat mokanneet pahimmin (ja juuri siksi heistä tuli menestyneitä)

Usein menestymisestä puhutaan lähinnä elämämme aikana hankittuna saavutuksena. On kuitenkin hyvä huomata, että menestys on ominaisuuksiltaan enemmänkin samankaltainen kuin onnellisuus ja onni. Onnellisuus on tietyllä tavalla vallitseva olotila, joka aiheutuu useasta, peräkkäisestä onnen hetkestä. Eli toisin sanoen, jotta voit olla menestynyt elämässäsi, täytyy sinun kokea useita pienempiä menestyksiä. Näitä ovat esimerkiksi arvostuksen saaminen ja tunnustukset, yleneminen, palkankorotukset ja tavoitteiden saavuttamiset.

Eteenpäin katsoville suomalaisille

Tänä aamuna iloitsen monista syistä. Joku teistä ehkä sanoo, että mitä se meille kuuluu mistä sinä iloitset! Se on nyt sivuseikka mitä nyt kirjoittajasta ajatellaan.

24 vuotta

24 vuotta Suomessa! 25.5.1992 saavuin Suomeen. Kiitos perheelle ja kaikille hyville ihmisille, jotka pehmentävät kolhuja ja tekevät elämästä (ei voida puhua oleskelusta) mukava! Aurinko paistaa ja linnut laulavat, kuten silloinkin.

24 vuoteen mahtuu aika paljon. Koen, että jokainen eletty hetki on kasvattanut ja vienyt eteenpäin. Kun ei pysähdy liiaksi miettimään kielteisiä asioita ja takerru vain menneisyyteen, niin tulevaisuudelle on tilaa.

Yrittäjien oma vika

Suomalainen yritysjohtaja valittaa aika herkästi siitä, mitä yhteiskunta ja työelämän etujärjestöt ovat jättäneet tekemättä. Mutta taitaa olla valitettavasti niin, että oma tekemättömyys jätetään huomioimatta.

Muutama vuosi sitten Ohjelmistoyrittäjät ry julkaisi itse tekemänsä selvityksen, jossa yhdistyksen jäsenyritykset olivat sitä mieltä, että suurin ongelma on myynti ja markkinointi. Siitä huolimatta suurin osa yrityksistä aikoi seuraavana vuonna keskittyä koodaamaan parempia tuotteita.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä