Vakavasti ja vallattomasti - Jaana Paju jaanapaju.puheenvuoro.uusisuomi.fi/

Kaikki blogit puheenaiheesta Ihmisyys

Mitä on olla ihminen?

Seison muotokuvan edessä taidegalleriassa. Valokuvassa vanhempi aasialainen herra katsoo tyhjyyteen. Siirryn seuraavan kuvan ääreen. Siinä kaunis, nuori nainen katsoo kainosti alaspäin. Tunnen heti, että tämä ei ole oikea ihminen, vaikka hahmo tuottaa varmasti lähes jokaisessa meistä kokemuksen kauneudesta ja miellyttävyydestä.  Edessäni on nyt Erica, androidi  eli ihmistä muistuttava robotti. Itse asiassa en tiedä, onko ensimmäisessä kuvassa ollut mies myös androidi. Hän vain tuntuu niin todelliselta.

Sydämen äänen kuuntelun myytti

Mainoksessa Jussi 69 toteaa ihailevansa niitä, jotka valitsevat tiensä sydämensä mukaan. Hyvä on, mutta toimiiko sydäntään kuunteleva aina oikein? Mitä sitten, jos se sydän sanoo väärin?

Sydämen kuuntelun ihanteessa on ajatus hedonismista, nihilismistäkin. Minun pitää päästä tekemään sydämeni mukaan, muista viis? Asia on mielestäni sukua Janne Saarikiven kolumnille, jossa hän kyseenalaistaa menestymisen tavoittelun elämänihanteena. Kuinka jokaisen pitäisi saada olla arvokas omana itsenään, ilman uraputkea ja kunniamitaleita.

Vapaa pudotus

Turvaverkko repeää. 
Joten sinua tarvitaan. 

Enemmän antamaan kuin saamaan. 
Enemmän kuuntelemaan kuin puhumaan. 
Lataamaan puheaikaa ja maksamaan sähkölasku. 

Silmät pyöreinä katson sinua. 

Enemmän janoa kuin kannu kantaa. 
Enemmän vihaa kuin nyrkkiin mahtuu. 
Enemmän huitomista kuin peili kestää. 

Ketään ei voi syyttää tai kiittää. 

Mikä saa ihmisen itsetuhon tielle, 
mikä saa sieltä pois? 

Ihmisen käyttöohje

 

(Media puhuu paljon vaikeuksista, joita kohdistuu ihmisen elämänkaareen – siis sosiaaliturvatunnukselliseen aikakauteen |1. Neuvoja annetaan ja asiantuntijat opastavat miten tulisi elää terveesti. Niin, näinhän se menee, mutta koskaan mitään yksilökohtaista käyttöohjetta ei isän eikä äidin kouraan anneta, kun lapsi syntyy tähän vajavaiseen maailmaamme!)

 

Vahva ihminen

Millainen ihminen ei ole vahva?

 

1. Ihminen joka ei kestä realistista käsitystä omasta kyvyttömyydestään.

 

2. Ihminen joka ei kykene myöntämään omia virheitään.

 

3. Ihminen joka ei osaa antaa anteeksi.

 

4. Ihminen joka voi olla seurueen kuuluvin jäsen, mutta puheilla ei ole juuri mitään katetta.

 

5. Ihminen joka hakee muista syitä omaan ahdinkoonsa.

 

6. Ihminen joka on tuuliviiri mielipiteiden osalta eli mielipide muuttuu ympärillä olevien ihmisten mukaan.

Pavane pour une infante défunte

Tämä Maurice Ravelin ajaton klassikko (Pavana kuolleelle prinsessalle, vuodelta 1899) tehoaa aina ja erityisesti joulurauhan käynnistäjänä:

https://

 

Yksi ihmiskunnan kauneimmista melodioista, mielestäni.

 

Tiiliskiviteoria ihmisyyteen osa VIII, - sarjan päätösjakso

Moraali ja järki, eli laasti ja tiili oli alussa meidän muurimme juurella, missä ei ollut vielä muuta kuin maapallo, jonka rikkauksien päälle rakentaa yhteiskunta. Platon ajatteli tasa-arvosta eri tavalla, me ajattelemme omalla tavallamme, mutta jos haluamme muutoksen on tunnettava hiukan mitä me oikeasti olemme. Me olemme suuri muuri, jonka tulisi muuttua, mutta laastimme eli moraalimme on jämähtänyt vaikka järkemme on kirkas ja kulkisi jo toiseen vaiheeseen.

Tiiliskiviteoria ihmisyyteen osa VII

Markkinatalouden ongelmat ovat yhtä raskaita kuin sosialismin tai kommunismin. Eli puhdasta markkinataloutta ei voi olla kuin paperilla

Taloustieteet tulisikin laittaa uuteen uskoon, sillä aika on ajanut niiden ohitse, eikä meillä ole enää karl marxeja tai  muitakaan  keyneseitä tai hayekkeja, jotka laittaisivat talouden uusiin puihin. Taloustieteestä ei ole tullut sitä instrumenttia jolla joku älykääpiö yrittäisi päteä, koska se ei kiinnosta ketään.

Tiiliskiviteoria ihmisyyteen osa VI

Sosialismia etsimässä, eli missä on se suomalaisten tunnustama sosialismi? Se ei varmasti ole kansallissosialismia, sillä se ajettiin maan rakoon, koska siellä sosialismin seinät olivat niin levällään, että mukaan sopivat diktatuurista kommunisteihin aivan kaikki tyylisuunnat. Se olisikin ainoa oikea vaihtoehto, jos sellaista ei olisi tuhottu ihmisten toimesta.

Tiiliskiviteoria ihmisyyteen osa V

Tänään piti puhua yksinvaltiudesta, ja siihen parhaiten kai sopii Venäjän tsaarit Pietari Suuresta lähtien. Mutta sitä ennen hiukan tuosta valistuneesta diktaattorista joka on joidenkin mielestä se paras hallitsijamuoto. Ikävä kyllä sellaista valistusta ei ole jossa voi kumartaa kahteen tai useampaan suuntaan yhtä aikaa. Niinhän pitäisi Suomessakin nyt tehdä Soten ja tasa-arvoisen avioliittolain kanssa. Jos hallitsija olipa kuinka valistunut tahansa jättää aina puolet valtakunnastaan miinuksen puolelle, niin kohta on vallankumousajatukset valloillaan. 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä