Vakavasti ja vallattomasti - Jaana Paju jaanapaju.puheenvuoro.uusisuomi.fi/

Totuuden loinen

Ihminen on totuuden loinen, eikä siinä ole mitään häpeämistä.

Ihminen uskoo, että hänen ongelmansa on siinä, että hän on ihminen. Hän ei halua nähdä rajoituksiaan, sillä hän uskoo olevansa yhtä rajaton kuin hänen ajatuksensa ja kuvitelmansa ovat. 

Sosiaaliset instituutiot on luotu ihmisen suuruudenhullujen ideoitten mukaisesti. Ongelma ei ole totuuden tuntemisessa, vaan siinä, ettemme havaitse miksi torjumme sen. Jos uskomme olevamme ongelman uhreja, me olemme ulkopuolisia.

Tietoa on kahdenlaista: sellaista, joka liittyy fantasiaan ja näyttää rajattomalta, ja sellaista, joka liittyy totuuteen ja toimii etupäässä asioiden tunnistamisena. Tieto toimii oikein ainoastaan, kun se on totuuden alaista. 

Meitä motivoi kaksi halua: toinen, joka on pintapuolinen, suulas ja hetkellinen. Ja toinen, joka on syvällinen, jalostava ja luo jatkuvuutta ja ympärilleen rauhaa. Ihmiskunnan kannalta tärkeimpien yksilöiden tehtävä on aina ollut ihmisten silmien avaaminen olemassaolevalle. 

Ihmisen suurin ongelma ei ole siinä, etteikö hän tietäisi totuutta, vaan siinä, hyväksyykö hän sen vai ei. Totuus on pääasiassa tietoisuutta omista virheistämme, jotka lakkaavat olemasta virheitä, kun olemme ne kerran myöntäneet. Ihmisen tie totuuteen kulkee virheiden ja kielteisten asenteiden havaitsemisen kautta. 

Se mitä uskonnossa puhutaan Aatamin ja Eevan synnistä eli perisynnistä, viitataan asenteeseen, jonka otamme suhteessa totuuteen. Se kuvaa ihmisen halua vastustaa totuutta. 

Taistelu fantasian puolesta todellisuutta vastaan on hyödytöntä ja epäkiitollista, koska sitä taistelua ei voida koskaan voittaa. Kristuksen tehtävänä oli paljastaa se, mikä on ollut aina olemassa, mutta jota ihminen ei ole täysin käsittänyt. 

Kaikki mikä on olemassa, kaikki mikä on todellista, hyvää ja kaunista, on ollut olemassa ennen meitä. Totuus, hyvyys ja kauneus ovat olemassa ja vain odottavat hyväksymistämme.  Ihminen ei ole totuuden tekijä, vaan sen todistaja. Ei ole valittuja, on vain heitä jotka valitsevat.

Totuus ei tarvitse meitä, me tarvitsemme totuutta. 

Lue lisää [ 1 ] - [ 2 ] - [ 3 ] - [ 4 ] - [ 5 ]

Totuus vai tehtävä (runovideo 1.27min)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Seurustelu Norberto Keppen kanssa jatkuu yhä, suodattelen tässä.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Jaana,

kiteytettyjä ajatuksia! - taidatpa olla filosofeja...

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Kiitos vaan, tämä Tyhjä Astia on niin herkkä täyttymään.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Jaana,

ilman tunneälyistä herkkyyttä onkin vain "minä itseänsä täynnä"...

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju Vastaus kommenttiin #4

Sinä sen sanoit, blogi "Tyhmänylpeys" piti tulla ensin,
mutta tämä nyt putkahti.

Tuo Keppe samanaikaisesti hämmentää ja riemastuttaa,
varmaan hyvin tiedät.

On siinä kyllä sellaistakin jota en suosiolla sulata.

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju Vastaus kommenttiin #5

Vähän on megalomaaninen, tämä herra Keppe, sattuuhan sitä.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #5

Jaana,

niinkuin meissä kaikissa - paitsi Kristuksessa, Jumalassa.

1.Tess 5:21 mutta koetelkaa kaikki, pitäkää se, mikä hyvää on;

Matt 7:11 Jos siis te, jotka olette pahoja, osaatte antaa lapsillenne hyviä lahjoja, kuinka paljoa ennemmin teidän Isänne, joka on taivaissa, antaa sitä, mikä hyvää on, niille, jotka sitä häneltä anovat!

Room 13:3 Sillä hallitusmiehet eivät ole niiden pelkona, jotka tekevät hyvää, vaan niiden, jotka tekevät pahaa. Jos siis tahdot olla esivaltaa pelkäämättä, niin tee sitä, mikä hyvää on, ja sinä saat siltä kiitoksen;

Efes 4:28 Joka on varastanut, älköön enää varastako, vaan tehköön ennemmin työtä ja toimittakoon käsillään sitä, mikä hyvää on, että hänellä olisi, mitä antaa tarvitsevalle.

2.Tess 3:13 Mutta te, veljet, älkää väsykö tekemästä sitä, mikä hyvää on.

1.Piet 3:6 niin oli Saara kuuliainen Aabrahamille, kutsuen häntä herraksi; ja hänen lapsikseen te olette tulleet, kun teette sitä, mikä hyvää on, ettekä anna minkään itseänne peljättää.

4:19 Sentähden, uskokoot myös ne, jotka Jumalan tahdon mukaan kärsivät, sielunsa uskolliselle Luojalle, tehden sitä, mikä hyvää on.

Jaak 4:17 Joka siis ymmärtää tehdä sitä, mikä hyvää on, eikä tee, hänelle se on synniksi.

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju Vastaus kommenttiin #8

"Jos siis tahdot olla esivaltaa pelkäämättä, niin tee sitä, mikä hyvää on"

Jos tarttuu miekkaan ja myrkkyyn, niin siihen hukkuu itsekin.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #11

Jaana,

"Älä tapa" koskee meitä ihmisyksilöinä - kukaan yksityinen ihminen ei voi ottaa miekkaa yksityisesti käsiinsä - "käännä toinenkin poski" , mutta "hyvää on" esivallallisesti, vain puolustusvoimin tarttua vastuullisesti - harkitusti sittenkin (ei esim. hyökkäyksellisesti ulkomaille, vrt. Nato!)! - tarvittaessa puolustuksellisesti aseisiin:

Room 13:4 sillä se on Jumalan palvelija, sinulle hyväksi. Mutta jos pahaa teet, niin pelkää; sillä se ei miekkaa turhaan kanna, koska se on Jumalan palvelija, kostaja sen rankaisemiseksi, joka pahaa tekee.

1 Piet 2:13 Olkaa alamaiset kaikelle inhimilliselle järjestykselle Herran tähden, niin hyvin kuninkaalle, joka on ylin,
2:14 kuin käskynhaltijoille, jotka hän on lähettänyt pahaa tekeville rangaistukseksi, mutta hyvää tekeville kiitokseksi;
2:15 sillä se on Jumalan tahto, että te hyvää tekemällä tukitte suun mielettömäin ihmisten ymmärtämättömyydeltä-
2:16 niinkuin vapaat, ei niinkuin ne, joilla vapaus on pahuuden verhona, vaan niinkuin Jumalan palvelijat.

Ei mitään ristiriitaa - isälleni oli...

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Hyvyys, kauneus ja totuus, se oli alkuperäinen piirros,
mutta jokin meni pieleen.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Totuus miten sattu otettuna tappaa 100 prosenttisesti. Sen vuoksi jokin venkoilu voi olla erittäin tolkukasta. Venkoilu on oikeasti totuutta, tosin itseä kohtaan.

Kestää usein aikansa, että kukin voi totuuteen yhtyä. Kun olija on linjassa muiden totuuksien kanssa, niin on se olijallekin toki paljon kivempi ja helpompi. Käytännössä linjaan asettuminen tosiaan kestää.

Jos totuutta ei hyväksy riittävän ajoissa, hoitaa luonto pois taipumattoman. Luonnolla on monia keinoja. Ihminen voi esim masentua ja poistua sitä kautta jos pitää liiaksi kiinni entisestä eikä ole riittävän energinen käärimään hihojaan uutta haastetta ajatellen. Jne.

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Ihan on pointtia tuossa.

Ongelma on paljolti siinä, että ihminen ei usko edes omia silmiään
eli sitä mikä on ympäröivä todellisuus.

Ja ahdistus ja masennus tulee nimenomaan siitä.

Valhe on pesiytynyt organisaatoihin niin että se on normaalia kulttuuria.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Valhe on tietoiseen tasoon liittyvä sana/käsite.

Ihminen toimii myös tiedostetun ulkopuolella. Sillä tasolla surffaamiseen ei voi kunnolla puuttua edes surffaaja itse, tai siis usein vähiten hän. Kun joku ajaa kyseenalaista tiedostamatonta toimintaa, niin herääjinä ovat yleensä muut kuin asianomainen, ellei asianomainen törmää oman toimintansa kanssa itsenäisemmin seinään.

Oleellista on, että kaikki toimivat myös tiedostamattomasti, mutta kaikkien ei tarvitse kuunnella muiden viestejä yhtä herkällä korvalla.

Totta on se, että jos valheen hyväksyy, niin siitä tulee ennenpitkää itselle jos ei totta, niin varteenotettavaa. Se hyväksytty on jatkossa ehkä yhä enemmän sitä omaa lähirakennetta, josta on yhä vaikeampi päästä itse selvyyteen.

Pitkällä valheen suossa tarpovia on, ja heidän haasteita ei kannata aina vähätellä, vaikka valheellisesti elävä olisi muiden vinkkelistä hyvin selkeä tapaus. Monella tapaa pahimmat valheet oikaistavaksi ovat niitä, joiden takana on laaja hyväksyntä. Tämä on varmasti luonnollista samalla.

Olikohan tämä b-kirjoitus sun aikaansaamaa:
http://juhamyllarinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/175... ? Jotenkin täydentävät toisiaan.

Toimituksen poiminnat